Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΟΦΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ
Νηπιαγωγός
Μέλος Δ. Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Κοζάνης
Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς των παιδιών του Νηπιαγωγείου

Αγαπητοί γονείς
Εμείς οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι των παιδιών σας, θέλουμε μέσα απ αυτήν την επιστολή να μοιραστούμε με σας τις αγωνίες και τις σκέψεις μας για τη Δημόσια εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας.
Εμείς κι εσείς είμαστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας, καθένας από τη δική του πλευρά κι από το δικό του μετερίζι, το δικό του μερίδιο ευθύνης.
Γνωρίζετε πολύ καλά τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μας και στα παιδιά σας, σχέση αγάπης, στοργής ,ευθύνης και συνυπευθυνότητας. Γνωρίζετε πολύ καλά , αφού μας συναντάτε καθημερινά μέσα στα νηπιαγωγεία, πόσο δύσκολο και υπεύθυνο είναι το λειτούργημα που επιτελούμε μέσα στην τάξη, συχνά κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες , είτε αυτές οφείλονται σε άσχημα κτίρια, είτε σε μεγάλο αριθμό νηπίων κλπ.
Πολύ απλά σας λέμε ότι θέλουμε το αυτονόητο: ένα χαρούμενο σχολείο στο οποίο να νιώθουμε κι εμείς και τα παιδιά σας ευτυχισμένοι. Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό?
Μέσα σε κτίρια που είναι συχνά ακατάλληλα να στεγάσουν μικρά παιδικά όνειρα , μικρές χαρές? Ή μέσα σε αίθουσες που στοιβάζονται πολλά παιδιά ?
Η παιδεία είναι θέμα όλων μας. Συνεπώς τι χρειάζεται για να γίνει αυτό εφικτό? Θέληση , λέμε εμείς.
Χρόνια τώρα παλεύαμε να γίνει υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Μετά από αγώνες και πολυήμερες απεργίες που γνωρίζουμε ότι ταλαιπώρησαν κι εσάς, καταφέραμε επιτέλους να κερδίσουμε τον ένα χρόνο υποχρεωτικής φοίτησης. Στον αντίποδα αυτού όμως , το Υπουργείο Παιδείας έδωσε πέρσι τη δυνατότητα στους παιδικούς σταθμούς των δήμων και των ιδιωτικών σχολείων, να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείου, πληρώντας κάποιες προϋποθέσεις και αλλάζοντας την άδειά τους. Κι ενώ θα μπορούσε να κάνει μαζικούς διορισμούς και να δημιουργήσει νέα τμήματα δημόσιου νηπιαγωγείου έστειλε χιλιάδες παιδιά στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αναγκάζοντας τους γονείς να καταβάλλουν δυσβάσταχτα δίδακτρα. Εμείς οι εκπ/κοί αντιδράσαμε και το υπουργείο υποσχέθηκε να θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση αυτή μόνο για ένα έτος. Φέτος, και λίγο πριν κλείσει η Βουλή μια νέα υπουργική απόφαση δίνει ξανά τη δυνατότητα λειτουργίας τέτοιων τμημάτων άμεσα και μάλιστα χωρίς καμμιά τροποποίηση του τίτλου και της αδείας τους. Αφήνει ουσιαστικά χιλιάδες παιδιά έξω από το Δημόσιο νηπιαγωγείο, και προετοιμάζει το έδαφος για μια ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπ/σης. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ θεωρεί την εξέλιξη αυτή εμπαιγμό του κλάδου και του εκπαιδευτικού κινήματος, γιατί ουσιαστικά:
Εκχωρεί την προσχολική αγωγή όλων των προνηπίων και μεγάλο μέρος των νηπίων στους ιδιώτες, στην εκμετάλλευση των ιδιωτικών κέντρων και μετατρέπει την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε, επί πληρωμή, υποχρέωση της κοινωνίας,
Αφήνει ανοιχτό το δρόμο της υπαγωγής σχολικών μονάδων, Νηπιαγωγείων και εκπαιδευτικών λειτουργιών στους Δήμους,
Προωθεί την παραπέρα καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων στα νηπιαγωγεία και σε όλη την εκπαίδευση, διαμορφώνοντας διαφορετικές σχέσεις εργασίας και σε διαφορετικούς φορείς από το Υπ. Παιδείας,
Οριστικοποιεί την πολιτική της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, αφού δεν πάρθηκε κανένα μέτρο στην κατεύθυνση της ίδρυσης και ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων, κανένα μέτρο για το διορισμό νηπιαγωγών, που μειώνονται πάλι κατά 50% για την επόμενη διετία, κανένα μέτρο για τη βελτίωση των υποδομών. Προκρίνει τη «λύση» της ιδιωτικοποίησης και της μετακύλισης της ευθύνης για προσχολική αγωγή στους γονείς και την κοινωνία.
Αγαπητοί γονείς
Απευθυνόμαστε σε σας όχι μόνο γιατί είστε οι γονείς των παιδιών μας, αλλά γιατί είστε κι εσείς εργαζόμενοι.
Γιατί αισθανόμαστε λίγο πολύ ότι ξυπνάμε με τις ίδιες αγωνίες και κοιμόμαστε με τα ίδια άγχη. Ζητάμε από σας την κατανόηση και συμπαράσταση, αλλά και συστράτευση στο δίκαιο αγώνα μας για να καταφέρουμε κάποτε να βάλουμε το νηπιαγωγείο στη σωστή του βάση, εκεί που του πρέπει. Εκεί που θα νιώθουμε δάσκαλοι και παιδιά το αυτονόητο: ΧΑΡΑ…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου