Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η "Μενούνος" της Ελβετίας


Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΕΡΟ
«Δυσκολευτήκαμε να πάρουμε έγκριση για μία εκπομπή στην Ελλάδα. Είχαν γίνει κάποια επεισόδια και μου έλεγαν “τι πας να κάνεις εκεί, δεν βλέπεις τι γίνεται;”»

Είναι Ελληνίδα δεύτερης γενιάς και τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στην ελβετική κρατική τηλεόραση παρουσιάζοντας εκπομπή ταξιδιωτικού περιεχομένου στη ζώνη prime time, κάθε Παρασκευή στις εννιά το βράδυ. Η Βασιλική Γκουτζιομήτρου είναι πολύ γνωστή στο ελβετικό κοινό ως Wasiliki Goutziomitros και την εκπομπή της στη γερμανόφωνη ελβετική τηλεόραση SF1 παρακολουθούν χιλιάδες τηλεθεατές.

Η Βασιλική νιώθει πολύ τυχερή, γιατί έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά σε όσα μέρη κι αν έχει πάει δεν το κρύβει ότι η Ελλάδα, πατρίδα των γονιών της, είναι εκείνη που τη γοητεύει και τη συναρπάζει. Η «Μαρία Μενούνος» της Ελβετίας δεν σταματά να προβάλλει τη χώρα μας και νιώθει περήφανη για τον τόπο της αλλά και για την Ελλάδα.

«Οταν με ρωτάνε αν είμαι Ελβετίδα ή Ελληνίδα, απαντάω ότι στο μυαλό είμαι Ελβετίδα αλλά στην καρδιά και την ψυχή είμαι Ελληνίδα. Το ταμπεραμέντο δεν μπορώ να το κρύψω» λέει η ομογενής δημοσιογράφος στην «Espresso της Κυριακής». Πρόσφατα, παρουσίασε μέσα από την εκπομπή της ένα αφιέρωμα για την Ελλάδα, προβάλλοντας ομορφιές που κάνουν τη χώρα μας ελκυστική και ξεχωριστή στον επισκέπτη.

«Οταν τον Μάιο ήταν να πάρουμε έγκριση για να γυρίσουμε την εκπομπή στην Ελλάδα, είχαν γίνει κάποια επεισόδια στην Αθήνα και δεν κρύβω ότι δυσκολευτήκαμε μέχρι να μας την εγκρίνουν. Μου έλεγαν “τι πας να κάνεις εκεί, δεν βλέπεις τι γίνεται;”, αλλά εγώ τους απαντούσα ότι η Ελλάδα είναι τόσο όμορφη χώρα, με τόσο ξεχωριστούς ανθρώπους και δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι».
 ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ ΕΚΑΝΕ
 Η Βασιλική Γκιουτζιομήτρου έχει
επισκεφθεί για τις ανάγκες της εκπομπής της πολλά μέρη του κόσμου, όμως το αφιέρωμα που ετοίμασε για την Ελλάδα και προβλήθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου είναι εκείνο που την έκανε περήφανη για τον τόπο καταγωγής της, όταν το παρουσίασε στο ελβετικό κοινό. Είναι ένα αφιέρωμα διάρκειας σαράντα πέντε λεπτών και η Βασιλική για να αποδώσει άριστα τον ρόλο της οικοδέσποινας έκανε τα πάντα: μαγείρεψε ντόπια φαγητά, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, πήγε σε γάμο Καραγκούνηδων στα Τρίκαλα, μέχρι και αμφορέα από ναυάγιο στη Μήλο βρήκε.
Το πρώτο γύρισμα έγινε στη Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα. Εκεί ζουν είκοσι πέντε μοναχές, οι οποίες εδώ και χρόνια δεν είχαν μιλήσει καθόλου, ειδικά στην τηλεόραση. Τις κέρδισε όμως ο τρόπος με τον οποίο τις προσέγγισε η Βασιλική και κυριολεκτικά της άνοιξαν την καρδιά τους, επιτρέποντάς της να πάρει πλάνα από όλους τους χώρους του μοναστηριού.
Από τα Μετέωρα η Βασιλική βρέθηκε στο χωριό Λιβαδερό Κοζάνης, στα σύνορα με τον νομό Λαρίσης, στο οποίο γεννήθηκαν οι γονείς της. Είδε την πολυαγαπημένη της γιαγιά Θεοδώρα (μητέρα της μητέρας της) και τα πολλά εξαδέλφια της, καμαρώνοντας μπροστά στον τηλεοπτικό φακό για την ιδιαίτερη πατρίδα της.
Μετά, βρέθηκε στα Τρίκαλα σε έναν παραδοσιακό γάμο 1.500 καλεσμένων με ντόπιες φορεσιές, που έγινε στο χωριό Χρυσοπηγή. Ο φακός της Βασιλικής μπήκε στο σπίτι της νύφης και κατέγραψε όλες τις προετοιμασίες για τον γάμο. Επόμενος σταθμός της εκπομπής ήταν η Μήλος, για να καταγράψει μια υποθαλάσσια έρευνα από αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Στη νησίδα Πολύεγο, ανάμεσα σε Μήλο και Κίμωλο, δύτες μπήκαν σε ένα πλοίο που ναυάγησε πριν από 2.500 χρόνια και ανέβασαν από πενήντα μέτρα βάθος έναν αμφορέα.

Βασιλική Γκουτζιομήτρου
Από τη Μήλο η Βασιλική Γκουτζιομήτρου βρέθηκε στη Σίφνο. Την περίμενε στο εξοχικό της η Μαρία Βερνίκου για να την ξεναγήσει, ενώ έγιναν γυρίσματα και στο υπέροχο γιοτ της οικογενείας Βερνίκου αξίας 3.000.000 ευρώ. Τελευταίος σταθμός της εκπομπής ήταν τα Μαστιχοχώρια της Χίου και η Βασιλική έδειξε στους Ελβετούς τηλεθεατές πώς παράγεται η περίφημη μαστίχα, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού.

«ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΕΡΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ»
Ο δημοσιογράφος Φέρρυ Μπατζόγλου, ανταποκριτής πολλών γερμανικών ΜΜΕ στην Ελλάδα, είναι εκείνος που συνάντησε τη Βασιλική Γκουτζιομήτρου κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της που έκανε στην Ελλάδα: «Είναι περήφανη για την Ελλάδα και στο αφιέρωμα μόνο και μόνο που δείχνει το χωριό όπου γεννήθηκαν οι γονείς της το αποδεικνύει. Μιλάει υπέροχα τα ελληνικά» λέει για τη Βασιλική ο Φέρρυ Μπατζόγλου και συνεχίζει: «Είναι επαγγελματίας 100%, πολύ δημοφιλής στο ελβετικό κοινό, είναι πρόσχαρη και φιλική. Στο χωριό της, το Λιβαδερό, όλοι οι κάτοικοι την αγαπούν και εκείνη αισθάνεται χαρούμενη κάθε φορά που το επισκέπτεται».


«ΑΝ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ...»
Η Βασιλική Γκιουτζομήτρου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Ζυρίχη. Ο πατέρας της και η μητέρα της κατάγονται από το χωριό Λιβαδερό Κοζάνης, για το οποίο δηλώνει πολύ υπερήφανη. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και μιλάει πέντε γλώσσες, γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά και ισπανικά.

Πριν από δέκα χρόνια, όταν τελείωσε το Λύκειο, άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία, που αποτελεί το μεγάλος πάθος της. Εργάστηκε στο γερμανικό κανάλι RTL και οι συνεργασίες της αφορούσαν περισσότερο θέματα πολιτιστικά, κουλτούρας και Τέχνης. Η εκπομπή «Unterwegs» που παρουσιάζει στην ελβετική τηλεόραση αφορά δημοφιλείς προορισμούς και το όνειρό της είναι να μείνει πολλά χρόνια στον χώρο.
Στην άκρη του μυαλού της έχει περάσει ως σκέψη το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποτε στην Ελλάδα: «Είναι σίγουρα πατρίδα μου, όπως πατρίδα μου είναι και η Ελβετία. Η Ελβετία είναι η χώρα όπου γεννήθηκα και η Ελλάδα η χώρα από την οποία πήρα τις ρίζες μου. Δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω. Εχω έρθει στο παρελθόν στην Ελλάδα δύο φορές σε ένα στάδιο δοκιμής, για να δω αν μπορώ να ενταχθώ στην κοινωνία κάνοντας κάτι διαφορετικό, και δεν κρύβω ότι, αν μου έκαναν πρόταση να εργαστώ στο αντικείμενο του δημοσιογράφου, θα ερχόμουν χωρίς δεύτερη σκέψη, αν αυτή η πρόταση με ικανοποιούσε απόλυτα».