Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η νέα «Μεγάλη Ιδέα»… Βασίλης Δεληγκάρης, 19/05/2012

         Όποιοι είχαν την παραμικρή αμφιβολία ή ψευδαίσθηση για τις προθέσεις των Ευρωπαίων, μετά την χθεσινή ωμή παρέμβαση Μέρκελ για ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εκλογών, καθώς και τις σαφέστατες προειδοποιήσεις ( πρόσωπο με πρόσωπο) του κ. Σούλτς, νομίζω ότι πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή οι συνέταιροι και δανειστές μας είναιαποφασισμένοι και έτοιμοι να μας αποχωρισθούν...!
Υπάρχει ένα ανέκδοτο όπου ένας οδηγός μπαίνει λέει κατά λάθος στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας. Μετά από λίγα λεπτά ακούει στο ραδιόφωνο μια προειδοποίηση προς τους οδηγούς, πως ένα αυτοκίνητο έχει εισέλθει στην αντίθετη λωρίδα και πορεύεται με μεγάλη ταχύτητα… «Μόνο ένας;»  λέει ο οδηγός «Εδώ, όλοι αντίθετα πάνε...».
Μπορείτε να υποψιασθείτε φαντάζομαι ποιος θα ήταν ο οδηγός αν κάναμε μία μεταφορά στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα…!
Τις τελευταίες ημέρες κάτι φυλλάδες τύπου Guardian θεωρούν πια πολύ πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως και ο Economist που γράφει ότι: η λέξη «grexit (όπως χαρακτηρίζεται μία ελληνική έξοδος από το ευρώ) είναι ένας άσχημος χαρακτηρισμός που μπορεί σύντομα να γίνει μία ακόμα πιο άσχημη πραγματικότητα».
Αλλά και ο αξιαγάπητος σε πολλούς αριστερούς, νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν, έγραψε μετά τις εκλογές ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, μπορεί να είναι και θέμα μηνός. Και έδωσε συμβουλές στις ευρωπαϊκές αρχές, πως πρέπει να πάρουν μέτρα για να αποφύγουν τις συνέπειες άλλες χώρες.
Εντάξει δεν αναφέρω τώρα τους συνήθεις ύποπτους και άρα «αναξιόπιστους» στις ευρύτερες λαϊκές μάζες της Ευρώπης, Μέρκελ, Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ολάντ(!), που προειδοποιούν κάθε ημέρα ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοσθεί και πως αλλιώς λεφτά δεν έχει…
Όμως εδώ στην Ελλάδα δεν χαμπαριάζουμε τίποτα από αυτά.
O Μ. Γλέζος για παράδειγμα αφού διαπίστωσε, με καθυστέρηση τριάντα χρόνων από τότε που το πρωτοείπε ο Ανδρέας, πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και πώς το «κίνημα» μετά τις επόμενες εκλογές θα διαγράψει το σύνολο του χρέους, θα δημεύσει τις περιουσίες των πλουσίων και θα κοινωνικοποιήσει τις τράπεζες (και τις καταθέσεις υποθέτω), κατέληξε μερικές ημέρες αργότερα φιλοσοφώντας, στο βαθυστόχαστο συμπέρασμα: «το χρήμα δεν είναι το παν»…!
Εκτός των άλλων ζούμε και την πλήρη αντιστροφή του «λεφτά υπάρχουν» μέσα σε τρία μόνο χρόνια!
Τι σου είναι λοιπόν η ζωή ένα τίποτα, από την μια στιγμή στην άλλη…!
Αλλά και μια νεοεκλεγείσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Κεφαλλονιά δηλώνει: « Τι θα πάθουμε αν πληρώνουμε με δραχμές;»,… ενώ μια άλλη στην Α’ Θεσσαλονίκης , εκτιμά με βεβαιότητα ότι: «το δίλημμα λιτότητα ή δραχμή χρησιμεύει μόνο για να φοβίσει τους Έλληνες» και αναρωτιέται: «Γιατί θα πρέπει πάντα να δανειζόμαστε από τους ίδιους; Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και θα μπορούσαμε να δανειστούμε από άλλους εταίρους, με καλύτερους όρους. Γιατί όχι, για παράδειγμα, από τη Ρωσία και την Κίνα»… Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες…!
Ολόκληρος ο παγκόσμιος τύπος μετέχει πια σε μια συνωμοσία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ!...
Όπως πιστεύουν τουλάχιστον πολλοί συμπολίτες μας.
Γιατί ως γνωστό «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη» εδώ και μερικές εβδομάδες, όπως με περίσσιο «θάρρος» ανέφερε σε προεκλογικές του ομιλίες το διαβόητο πλέον «παιδί της Αριστεράς».
Δυστυχώς όμως Αλέξη για όλους μας, το φάντασμα που είδες(!), δεν είναι άλλο από αυτό της χρεοκοπημένης Ελλάδας, που διαβαίνει τον Αχέροντα με εσένα «ψυχοπομπό Ερμή» (ή βαρκάρη) και οδεύει από τον πολιτισμό προς τη βαρβαρότητα και από την Δύση στη Μέσοποταμία.
Με αυτά και μ’ εκείνα, μια νέα Μεγάλη Ιδέα φαίνεται να γεννήθηκε δυστυχώς στη χώρα μας. Και ηγεμονεύει πλέον ιδεολογικά και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα και πολιτικά.
Είναι η μεγάλη ιδέα ότι Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Ότι δεν χρωστάει σε κανέναν… και δεν πρόκειται να πληρώσει κανέναν. Ότι μπορεί να δανείζετε και οι Ευρωπαίοι είναι υποχρεωμένοι(!) να μας δανείζουν. Και ότι εμείς άμα θέλουμε και όταν μπορούμε ίσως να τους πληρώσουμε και μπορούμε να βρούμε ούτως ή άλλως από αλλού χρήματα, από την Ρωσία, την Κίνα, τα πετρέλαιά μας, το ομόλογο της Ανατολής… είτε «απαλλοτριώνοντας» τις περιουσίες των πλουσίων αν χρειασθεί!
Οι καθημερινές εξαγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για την ακύρωση του μνημονίου, την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και τη μη πληρωμή του "επαχθούς" χρέους, κακά τα ψέματα δεν είναι στοιχεία συμβατά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Mε αυτά που συνεχίζουν να λένε, τώρα που βρίσκονται πλέον καλώς ή κακώς στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας, σε λίγο όχι μόνο δεν θα μας δανείζει κανείς -μα κανείς όμως, ( ξέρει κανείς κανένα να δανείζει σε κάποιον που εκ των προτέρων λέει ότι θα διαγράψει κάθε χρέος), αλλά και δεν αφήσουν όρθια βιοτεχνία για βιοτεχνία εργοστάσιο, επιχείρηση ( όσες έχουν απομείνει), τράπεζα για τράπεζα... και επίδομα ανεργίας για επίδομα ανεργίας. Να δούμε μετά που θα μας βάλουν όλους να δουλεύουμε; Σε κανένα κολχόζ υποθέτω!
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει πλέον σήμερα, την πιο βαθιά, άγρια και καθεστωτική νοοτροπία της μεταπολίτευσης και δεν έχει βεβαίως καμία σχέση με την υπεύθυνη Αριστερά της συμβολής στις κρίσιμες εθνικές στιγμές.
Εκπροσωπεί και δια του προγράμματός του, μια ιδεολογία άκρατων δικαιωμάτων και διεκδικήσεων, χωρίς υποχρεώσεις και ευθύνες και έχει υιοθετήσει όλες τις φαύλες πολιτικές του κρατικού, συνδικαλιστικού και κοινωνικού παρασιτισμού.
Με τα μυαλά που κουβαλάνε και την ανταπόκριση που μέχρι στιγμής φαίνεται να βρίσκουν, αν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η ροή των γεγονότων όλοι οι υπόλοιποι κεντροαριστεροί και φιλελεύθεροι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μας πάρει όλους το ποτάμι του Γλέζου…
Αυτοί οδηγούν τον λαό σε βέβαιο πνιγμό, επειδή παραμένουν αδιόρθωτα δογματικοί, μεταφυσικά προσηλωμένοι σε ουτοπίες και αποτυχημένα μοντέλα του περασμένου αιώνα, δραματικά ανορθολογικοί και τυχοδιωκτικά πολιτευόμενοι.
Εμείς;… Ας μην μας ξεγελά η πρόσκαιρη επιτυχία τους, η ευθύνη που αναλαμβάνουν είτε το κατανοούν είτε όχι είναι μέγιστη και ιστορική. Κυριαρχούμενοι από την νέα Μεγάλη Ιδέα στέλνουν την Ελλάδα σε νέο Σαγγάριο...! Όλοι όμως γνωρίζουμε τι ακολούθησε( εκτός από τον συνωστισμό στην προκυμαία) μετά την ήττα και την εθνική καταστροφή το 1922...!