Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πολιτικές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης διαλύουν τις οικογένειες των εκπαιδευτικών και στέλνουν χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία.

 Του Αιρετού (ΚΥΣΠΕ) Βασίλη Παληγιάννη
Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση είχαμε μηδενικούς διορισμούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για πρώτη φόρα θα έχουμε ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών.
Χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί σε απόγνωση…
Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση η πρώτη φάση των αποσπάσεων πραγματοποιήθηκε μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 06/09/2013.
Για πρώτη φορά το ΚΥΣΠΕ συνεδρίασε και ανακοίνωσε τις αποσπάσεις χωρίς τη συμμετοχή των αιρετών.
Για πρώτη φορά υπήρξε από την πολιτική ηγεσία ευθεία αμφισβήτηση των κενών των εκπαιδευτικών που οι Διευθυντές Εκπαίδευσης είχαν καταθέσει στο Υπουργείο.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Αφού αμφισβητούνται τα στοιχεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης ως ψευδή και αναξιόπιστα, γιατί τους κρατά στις θέσεις τους; Μήπως τελικά το «μαγείρεμα» των κενών που έγινε από την πολιτική ηγεσία δεν είχε την πρόθεση να αμφισβητήσει τα στοιχεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης, τα οποία άλλωστε ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά να δρομολογήσει εξελίξεις - αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα εν αγνοία της εκπαιδευτικής κοινότητας;
Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με σοβαρά προβλήματα υγείας (με καρκίνο, με αναπηρία 80% κλπ.) με δυο και τρία παιδιά, με πολλαπλά προβλήματα, θα βρίσκονται φέτος μακριά από τις οικογένειές τους, μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού διαλύονται οι οικογένειές τους.
Η οργή τους, ο θυμός τους, η αγανάκτησή τους, οι διαμαρτυρίες τους απόλυτα δικαιολογημένες.
Οι περισσότεροι δεν μπορούν να κατανοήσουν την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να μην ικανοποιηθεί το αίτημά τους για απόσπαση, τη στιγμή που υπήρχαν και υπάρχουν στις περιοχές τους κενά εκπαιδευτικών. Ας βγει επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ας μας εξηγήσει τον τρόπο υπολογισμού των κενών που οδήγησε στην μη ικανοποίηση των αποσπάσεων, αφού οι διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου δηλώνουν άγνοια και μη συμμετοχή στο «μαγείρεμα» των κενών.
Δυστυχώς, η έλλειψη ουσιαστικού προγραμματισμού, υπευθυνότητας και ανθρωπιάς κυριάρχησαν στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
Ελπίζουμε πως στις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ για να εξετάσει τις αιτήσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, τις αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ, που εκκρεμούν και, ταυτόχρονα, να εξετάσει τις αιτήσεις επανεξετάσεων με στόχο την ικανοποίηση με βάση τα πραγματικά κενά όσο, το δυνατόν, περισσότερων αιτήσεων.
Οι εκπαιδευτικοί δεν αντέχουν άλλο «εξορθολογισμό», ιδιαίτερα όταν αυτός επιχειρείται με τον πιο άκομψο, προκλητικό τρόπο και σε άκαιρο χρόνο.
Λίγη σοβαρότητα, λίγη λογική και, κυρίως, λίγη ανθρωπιά ελπίζω και εύχομαι πως θα πρυτανεύσουν προς όφελος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Του Αιρετού (ΚΥΣΠΕ) Δημήτρη Μπράτη
 Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας περίμενε την τελευταία στιγμή, μια βδομάδα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, να δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών, μη ικανοποιώντας τις αιτήσεις απόσπασής τους , ενώ υπήρχαν χιλιάδες λειτουργικά κενά (5220).
Στην κυριολεξία οι οικογένειες διαλύονται κοινωνικά και οικονομικά. Συνάδελφοι με σοβαρότατα οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα υγείας μένουν ξεκρέμαστοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την οδυνηρή για αυτούς πραγματικότητα που τους επιφύλαξε ο Υπουργός Παιδείας. Ο συνδυασμός της πιστής εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, της προχειρότητας , της τακτικής του "μπαλώματος" και της αναλγησίας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργεί πλέον εκρηκτικές καταστάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού χιλιάδες συνάδελφοί μας πλημμυρισμένοι από οργή, αγανάκτηση απόγνωση και θυμό καλούνται να εγκαταλείψουν τις οικογένειες τους.
Χθες, στο ΚΥΣΠΕ, ζήσαμε την πρωτοφανή απαξίωση των θεσμών και τις, αλήστου μνήμης εποχές του«αποφασίζομεν και διατάσσομεν…». Ο εμπαιγμός και ο αυταρχισμός της πολιτικής ηγεσίας έφτασε στο αποκορύφωμά του, όταν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου παρουσίασαν μόνο τα κενά που αυτοί επιθυμούσαν και όχι το σύνολο των 5220 πραγματικών κενών όλων των ειδικοτήτων. Στη συνέχεια πάλι, με το γνωστό τους "δημοκρατικό" τρόπο, αποφάσισαν να μην "τρέξει" το σύστημα για τις ειδικότητες κι έτσι κανείς συνάδελφος από τις ειδικότητες δεν πήρε απόσπαση.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που βιώσαμε χθες (πλήρη ευτελισμό οργάνων , παράτυπες διαδικασίες κλπ) δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την αξιοπρεπή αποχώρηση των αιρετών. Εξάλλου και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ, όπου οι αιρετοί της Β/θμιας παρέμειναν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι αποσπάσεις ήταν συνολικά 723 !!!.
Όπως έχω τονίσει με ανακοινώσεις μου όλα αυτά είναι συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών, που εφαρμόζονται εδώ και τέσσερα χρόνια και κυρίως του πρόσφατου Ν4172/2013, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή και προβλέπει μηδενικές προσλήψεις στην εκπαίδευση, μείωση των αναπληρωτών και 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Έτσι οι προσλήψεις των αναπληρωτών θα είναι 10.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, κι αυτό σημαίνει πως 10.000 συνάδελφοί μας, που εργάζονταν πέρυσι, θα είναι φέτος άνεργοι. Ο αριθμός των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών συνδέεται άμεσα και με τις αποσπάσεις, αφού θέλουν να έχουν τα κενά διάσπαρτα σ΄ ολόκληρη τη χώρα για να τα καλύψει το κάθε ΠΥΣΠΕ μόνο του με μείωση λειτουργικότητας κλπ.
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Από τον περασμένο Μάρτιο και ολόκληρο το καλοκαίρι με ανακοινώσεις μου σας ενημέρωνα για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στις Υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (μηδενικοί διορισμοί, λίγες αποσπάσεις , ελάχιστες πιστώσεις για αναπληρωτές κτλ) .Ταυτόχρονα ενημέρωσα για όλα αυτά το Δ.Σ. της ΔΟΕ και έκανα παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με επιστολές μου.
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα πιστεύω πως οι δύο ομοσπονδίες (ΔΟΕ -ΟΛΜΕ ) θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις με αιτήματα :
·              Την πραγματοποίηση Β΄ φάσης αποσπάσεων για όλες τις ειδικότητες με βάση τα πραγματικά λειτουργικά κενά
·              Την αύξηση των πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση.
Δημήτρης Μπράτης