Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν μέχρι και 17 χρόνια δουλειά και να πάρουν πλήρη σύνταξη

Σύνταξη μέχρι και 17 χρόνια νωρίτερα μπορούν να κλειδώσουν 1,2 εκατομύρια γονείς αξιοποιώντας τον πλασματικό χρόνο λόγω τέκνων, είτε για προσαύξηση του συντάξιμου χρόνου είτε για να κατοχυρώσουν την έξοδο, με ανήλικο παιδί ακόμη και από τα 50, σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους μέχρι το 1992 ασφαλισμένους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου) και του Ταμείου Νομικών.
Για παράδειγμα:
- Στο Δημόσιο, μια γυναίκα υπάλληλος που προσλήφθηκε μετά το 1983 και είναι σήμερα 50 ετών μπορεί να αναγνωρίσει ως συντάξιμο το χρόνο των παιδιών ώστε να συμπληρώσει 25ετία ως το 2010 και αν τότε το παιδί της ήταν ανήλικο τότε μπορεί να πάρει σύνταξη στα 50 της, έστω και αν το όριο εξόδου είναι στα 67! Βγαίνει δηλαδή ως και 17 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη.
– Στα Ειδικά Ταμεία, η έξοδος με ανήλικο παιδί έρχεται επίσης από τα 50 για πλήρη σύνταξη, με προϋπόθεση οι ασφαλισμένες να έχουν 25ετία ως το 2010 με ανήλικο παιδί.
- Στο ΙΚΑ οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν από το 1993 και συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2010 με ανήλικο παιδί βγαίνουν επίσης στα 50 αλλά με μειωμένη σύνταξη ως και 30% εκτός αν περιμένουν να πιάσουν τα 55 για πλήρη σύνταξη.
Η διαφορά είναι ότι μόνο στο Δημόσιο οι μητέρες μπορούν και να αναγνωρίσουν το χρόνο παιδιών, αλλά και να συνταξιοδοτηθούν λόγω ανηλίκου από τα 50. Σε όλα τα άλλα Ταμεία καμία άλλη μητέρα δεν μπορεί να αναγνωρίσει το χρόνο των παιδιών για να βγει σύνταξη με ανήλικο!
Τα μυστικά για το πώς, ποιοι και πότε μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο των παιδιών παρουσιάζει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» σε έναν πλήρη οδηγό για 1,2 εκατ. γονείς, που ασφαλίζονται σε όλα τα Ταμεία, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Οι γονείς που θα αξιοποιήσουν το χρόνο λόγω τέκνων μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγουν κερδισμένοι καθώς με το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζεται για το καλοκαίρι, οι πόρτες εξόδου από τα 50 και τα 55 θα κλείσουν οριστικά. Αυτό φαίνεται μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Έλενας Παναρίτη (οικονομικής συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη), η οποία χαρακτήρισε «ντροπή» να βγαίνουν στη σύνταξη εργαζόμενοι από τα 45 ως τα 55 αντί για τα 62 (για μειωμένη) ή στα 67 για πλήρη σύνταξη.