Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Εθελοντική εργασία και αύξηση ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών


Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ και στη δημοσιογράφο Μάρνυ Παπαματθαίου, ανακοίνωσε τα εξής:
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας είναι ένα νομοσχέδιο για την ενισχυτική διαδασκαλία που επανέρχεται από εφέτος στα σχολεία. Έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις. Θα λειτουργήσει δε αυτό και ως στοιχείο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς προσβλέπουμε στην εθελοντική βοήθεια τους. Γιατί, λοιπόν, ένας εκπαιδευτικός που προσφέρει δυο ώρες εθελοντικής εργασίας για τη διδακτική στήριξη των μαθητών να μην προσμετρείται αυτό ως κριτήριο στην αξιολόγηση του ;
ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ : Υπάρχουν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού. Το θέμα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας καθώς και της μείωση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών που είναι 120 περίπου θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο, καθώς είναι θέμα διαλόγου και όχι επιβολής
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : Η αξιολόγηση είναι ένα θέμα που χρήζει …αξιολόγησης. Δυστυχώς, στο παρελθόν συνδυάστηκε με αντίληψη τιμωρητική για τους εκπαιδευτικούς και δημιούργησε προκαταλήψεις.
Αντιθέτως, η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου είναι αναγκαία για να βοηθηθεί ο εκπαιδευτικός και η σχολική μονάδα. Δεν εξιδανικεύω. Όπως συμβαίνει και σε άλλους κοινωνικούς χώρους μπορεί κανείς να διακρίνει συμπεριφορές ρουτίνας και μειωμένου ενδιαφέροντος. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των εκπαιδευτικών στηρίζει το δημόσιο σχολείο μέσα σε συνθήκες κρίσης.