Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ''ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ"


Παιδική – Εφηβική Σκηνή

ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει φέτος το έργο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ» σε διασκευή Μαρίας Βαρδάκα

Ο Ρομπέν των Δασών. Ο Άγγλος ήρωας που έκλεβε από τους πλούσιους για να δίνει στους φτωχούς. Υπαρκτό πρόσωπο ή θρύλος; Οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει.
Πολλά μεσαιωνικά αρχεία αναφέρονται σε διάφορα πρόσωπα με το όνομα Robert Hood (το προσωνύμιο Hood σημαίνει «ο φέρων κουκούλα») κάποια από τα οποία είχαν παράνομη δράση. Δεν υπάρχουν όμως τεκμηριωμένες αποδείξεις που να συγκλίνουν στην ύπαρξη ενός συγκεκριμένου προσώπου, που έζησε και έδρασε σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο. Αντίθετα οι ιστορικοί της λογοτεχνίας έχουν βάσιμα στοιχεία ότι ο Ρομπέν των Δασών είναι πρόσωπο της μυθοπλασίας από τα τέλη του 12ου αιώνα. Διάφοροι τροβαδούροι, επώνυμοι ή ανώνυμοι, ήδη από το μεσαίωνα και στη συνέχεια κατά την αναγέννηση, ύμνησαν στις μπαλάντες τους τον παράνομο κυρίαρχο του δάσους του Σέργουντ, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά ήρωα-δυνατός, έξυπνος, δίκαιος. Με τους συντρόφους του, τους Μέρυ Μεν (η αρχαϊκή έννοια της λέξης merry είναι «σύντροφος κάποιου παράνομου» και τις ευλογίες του αδερφού Τακ συγκρούεται με την άδικη εξουσία, που άλλοτε είναι ο αντιβασιλιάς Ιωάννης (ο σκληρός αδερφός του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, που τον αντικαθιστά όσο εκείνος λείπει στις σταυροφορίες) άλλοτε ο Σερίφης του Νότιγχαμ. Στην περίοδο του ρομαντισμού, ο Ρομπέν των Δασών γίνεται πρωταγωνιστής μυθιστορημάτων και από «κοινός θνητός» που ήταν στις αρχικές μπαλάντες, «ανέρχεται» σε ευγενή που απαρνείται την καταγωγή του και γίνεται παράνομος στο όνομα της δικαιότερης κατανομής του πλούτου. Η νέα μορφή τέχνης, ο κινηματογράφος, δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη από έναν τέτοιο ήρωα. Ο Ρομπέν των Δασών παίρνει «σάρκα και οστά» στη μεγάλη οθόνη στο πρόσωπο μεγάλων πρωταγωνιστών (Έρολ Φλυν, Σον Κόνερι, Κέβιν Κόστνερ, Ράσελ Κρόου) σε ακριβές χριστιανικές παραγωγές.

Οι δημιουργοί που εμπνεύστηκαν από τη ζωή και τις περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών (από το δικό του μετερίζι τέχνης ο καθένας και με κύριο όπλο τη φαντασία του) κατέθεσαν τη δική τους εκδοχή στο μύθο, άλλοτε υιοθετώντας και άλλοτε ανατρέποντας τις προηγούμενες. Τη δική μας εκδοχή του μύθου του παράνομου ευγενή θα σας αφηγηθούμε κι εμείς, όπως την οργανώσαμε με τη δική μας φαντασία, για τη θεατρική σκηνή της πόλης μας!
Συντελεστές
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα
Παραστάσεις για τα σχολεία από Δευτέρα 17 Ιανουαρίου –Παρασκευή 18 Μαρτίου