Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Παίζουν με βώλους και σφεντόνες (από την εφημερίδα τα ΝΕΑ)


΄Αρχισε να ψάχνει την ιστορία των παραδοσιακών παιχνιδιών όταν στην αυλή του σχολείου, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, άκουσε τους μαθητές του να μην ξέρουν τι να παίξουν.
Τότε ο δάσκαλος Γιώργος Τσιώνας αποφάσισε να τους δείξει παιχνίδια της δικής του παιδικής ηλικίας. Οσο έβλεπε δε πως τα παιδιά ενθουσιάζονταν έκανε περαιτέρω έρευνα. Περίπου οκτώ χρόνια χρειάστηκε να ψάχνει, προκειμένου να συγκεντρώσει παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν στην αρχαιότητα μέχρι και το τέλος της δεκαετίες του '70. Μαζί με τη σύζυγό του Χρυσή Τζήκα, επίσης εκπαιδευτικό, δημιούργησαν το Διαδραστικό Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και το 2010 εξέδωσαν το βιβλίο «Παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς».
Βώλους, σχοινάκι, σφεντόνα είναι μερικά μόνο από τα παραδοσιακά παιχνίδια που έχουν τη δυνατότητα να δουν και να παίξουν όσοι επισκεφθούν το μουσείο. «Τα παιχνίδια που εκτίθενται είναι κατασκευασμένα από τον Γιώργο Τσιώνα και ο αριθμός τους φτάνει τα 400. Από εκεί και πέρα έχουμε εργαστήρια στα οποία μαθαίνουμε στα παιδιά να φτιάχνουν παιχνίδια από απλά υλικά, όπως άδεια μπουκάλια, ξηρούς καρπούς, καπάκια ή κλωστές. Τελικά, τις δύσκολες μέρες που περνάμε έχει σημασία να καταλάβουν οι γονείς πως παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν οι ίδιοι, όπως τα μήλα, η τυφλόμυγα, το κρυφτό ή οι βώλοι, είναι διαχρονικά και μπορούν να τα μάθουν στα παιδιά τους. Αλλωστε οι μικροί δεν έχουν ανάγκη από ακριβά παιχνίδια αλλά από παιχνίδια που τους εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα» σημειώνει η εκπαιδευτικός Χρυσή Τζήκα.