Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

11.000 αναπληρωτές από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

 Λιγότερες κατά 4.000 θα είναι οι φετινές προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, το υπ. Παιδείας ωστόσο εκτιμά ότι με τις μετατάξεις και την αύξηση των ωρών διδασκαλίας δεν θα υπάρξει πρόβλημα
  Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στη μείωση του προσωπικού και τονίζουν πως θα υπάρξουν ελλείψεις και κενά
  Μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε τον Σεπτέμβριο τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικό δίνει το υπουργείο Παιδείας.
  Ήδη, όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου, έχει εξασφαλισθεί η απασχόληση 8.500 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά σε καινοτόμες και χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ (όπως η εφαρμογή του θεσμού του Μέντορα, της ενισχυτικής διδασκαλίας κ.λπ.). Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, έχουν εγκριθεί 2.500 πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών για τη νησιωτική και ορεινή χώρα. Είναι γεγονός ότι οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι οι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά (πέρυσι προσελήφθησαν 15.000 άτομα), ενώ μηδενικοί θα είναι οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού.
   Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση όσον αφορά στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού θα φέρουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζει ότι με τους 11.000 αναπληρωτές αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που θα ληφθούν οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δίωρη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών, στον περιορισμό των αποσπάσεων, στην αξιοποίηση και των δευτέρων πτυχίων των εκπαιδευτικών.
   Όσον αφορά στις μεταθέσεις και τις αποστάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι προγραμματίζονται ώστε να υπάρχει έγκαιρη και ορθολογικότερη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, με στόχο την αδήριτη ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα υπό τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες της χρονικής περιόδου που διανύουμε .
Πηγή : Έθνος