Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Από την θεωρία στην πράξη καλείται πλέον το υπουργείο Παιδείας να αναμορφώσει την τελματωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου που καθορίζει την νέα μορφή των γενικών Λυκείων.
Οι διατάξεις του άλλωστε πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα εγκαινιάσουν το νέο πρόγραμμα προκειμένου να το 2016 να εξεταστούν με το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. Σε αυτή την περίπτωση βασική αλλαγή αποτελεί το γεγονός ότι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα και όχι εξι  που είχε εισάγει το νομοσχέδιο της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.

Πέραν αυτού, στόχος του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είναι να επανέλθει η γενική παιδεία στις πρώτες τάξεις και η εξειδίκευση με μαθήματα προσανατολισμού να γίνεται στην Τρίτη Λυκείου. Για την αντικειμενικότητα των ενδοσχολικών εξετάσεων θεσπίζεται ειδική τράπεζα θεμάτων. Τέλος με νομοτεχνικές βελτιώσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επέκτεινε τα όρια για τις μεταγραφές προκειμένου να ευνοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.