Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί το φαινόμενο της άμεσης απορρόφησης στα δημόσια σχολεία των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας;

Θα έχουν οι δάσκαλοι δουλειά και τα επόμενα χρόνια; Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί το φαινόμενο της άμεσης απορρόφησης στα δημόσια σχολεία των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας; Θα παραμείνουν τα Παιδαγωγικά στην λίστα με τις πρώτες σχολές από πλευράς ενδιαφέροντος;
Έρευνα που ολοκληρώθηκε από την ομάδα της εταιρείας συμβούλων σταδιοδρομίας Employ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δάσκαλοι θα είναι περιζήτητοι έως το 2015. «Μέχρι το 2015 είναι πιθανό να περιοριστούν οι ανάγκες πάντα με την επισήμανση ότι δεν θα μεταβληθούν δραστικά είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό, παράμετροι (ασφαλιστικό, διαγωνισμοί ΑΣΕΠ κ. α.) που σχετίζονται με την συνολική εικόνα απασχολησιμότητας των δασκάλων» αναφέρεται στην έρευνα της εταιρείας.
«Οι εφετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων είναι πιθανόν να είναι από τους τελευταίους αυριανούς δασκάλους που θα συναντήσουν θετικές προοπτικές με σύντομα διαστήματα αναμονής για την απορρόφηση τους από την δημόσια εκπαίδευση» αναφέρεται στην ίδια έρευνα. «Από το 2015 και μετά αναμένεται εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης η οποία θα διατηρήσει μεν θετικό πρόσημο στους δείκτες απορρόφησης αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτίζεται με τις σημερινές θετικότατες προοπτικές του επαγγέλματος» καταλήγει η έρευνα.
Όπως αναφέρεται σ΄ αυτήν, ο αριθμός των διοριστέων δασκάλων από το 1990 ως και το 2010 (δηλαδή την τελευταία 20ετία) ήταν συνολικά 35.822 άτομα. Παράλληλα, ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών δασκάλων ήταν σταθερός την τελευταία πενταετία πάνω από τις 3000. Έτσι, κατά μέσο όρο διορίζονται ως αναπληρωτές 3500 περίπου δάσκαλοι κάθε έτος. Ο συνολικός αριθμός των μόνιμων υπηρετούντων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2008-2009) ανέρχεται στις 46823.
Το 69.88% περίπου των ήδη υπηρετούντων δασκάλων έχει λιγότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας και δεν αναμένεται η άμεση συνταξιοδότηση τους, ενώ μόνο το 30.12% έχει προϋπηρεσία 20 ετών και άνω, αναφέρει η ίδια έρευνα.
Επίσης την τελευταία πενταετία είχαμε περίπου 19.000 λιγότερους μαθητές στα δημοτικά σχολεία.
Πάντως, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Κομνηνός Μαντάς λέει στο «Βήμα» ότι η οικονομική κρίση δεν αναμένεται να επηρεάσει το επάγγελμα του δασκάλου. «Το επάγγελμα του δασκάλου θα εξακολουθήσει να είναι περιζήτητο» δηλώνει. «Δεν υπάρχουν δάσκαλοι στα σχολεία γι αυτό και οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών τμημάτων απορροφώνται αμέσως. Η επόμενη πενταετία, με δεδομένες τις νέες δομές στα σχολεία και την ειδική αγωγή, αναμένεται ότι θα είναι καλή. Οι δάσκαλοι θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν δουλειά» δηλώνει.